Sunday, August 7, 2011

Raya, Oh Raya!

Assalamualaikum :)

my dear readers, how are you? Alhamdulillah we are going to be in the second week of Ramadhan. it means that insyaAllah we will be celebrating Aidilfitri in about 2+ weeks. have you guys prepared for raya? huhu

i am sure that most of you have already getting busy buying baju raya and some other stuffs, right? or maybe, before Ramadhan you have already buy those things? hehe. i know, every year most of us will buy new clothes, new curtains, new furnitures etc. but you know, you should bear in mind that you have to SAVE YOUR MONEY. don't buy to many because surely you won't use them(baju raya especially) for the period of raya, because it's too many..


when it comes to buying baju raya, girls especially, tend to rambang mata. tengok sana suka, tengok sini suka. haha. that's a normal scenario, right? faham sangat dah, sebab saya pun perempuan, maa =P originally, you only wanted to buy one or two pairs of baju kurung, but at the end of the day, WALAAA! 5-6 pairs! hahaha. kan? kan? tambah-tambah lagi bila ada promotion macam 'beli 2 dengan harga RM100' atau lebih kurang macam tu la. lepas tu, kita pulak senang termakan pujuk rayu penjual, apa lagi, borong la.. haha. and then, lagi satu masalah bila tengok yang tu cantik, dah confirm dah nak beli, dah beli dah pun yang tu. pastu, jalan lagi, masuk pulak satu lagi kedai, ternampak pulak dah yang lagi cantik, berkenan, tauke tu pulak bagi harga cunn punya, apa lagi? ZAPPP! terus bayar. tengok, dah dua pasang baju, dalam satu hari shopping. hahaha. puasa ada 30 hari... this happens every time, i know. this year, my mom asked me to use baju kurung utk pakai pegi kelas tu je, sebab dah banyak sangat dah baju.. haha =D don't take it hardly, ok girls? i'm a girl too, so i know how it feels. huhu






okay, let's look at another situation. OPEN HOUSE. heeee. i love open houses! especially the foods. kikiki. i know you guys pun suka open house sebab free foods kan? :P huhu, however, the problem goes to the houses' owners. why? this is because some of the owners are so excited nak dapat tetamu, buat open house besar-besaran, jemput ramai-ramai, over budget. bila sampai hari open house, tengok-tengok orang yg datang tak seramai yang dibudget. as a result, makanan banyak berlebihan. selalu terjadi, kan? kalau rumah dekat dengan surau atau masjid, bolehla sedekah waktu open house tu. tapi yang sedihnya, biasanya orang nak sedekahkan makanan tu bila dah habis majlis. biasanya katerer tu masak dari malam yang sebelumnya. kan? sometimes, bila dah petang-petang tu, makanan mula lah nak start basi. so, takkanlah nak sedekahkan makanan yang dah nak basi tu? at last, all the foods have to be thrown away. tak ke membazir tu? ishishish..


raya, oh raya....
hari raya is supposed to be hari kemenagan umat Islam setelah berjaya mengharungi satu bulan yang penuh dugaan dan perlu menahan nafsu dan keinginan daripada melakukan perkara yang tidak berfaedah dan maksiat dan juga untuk membersihkan diri. that's why we should celebrate Aidilfitri moderately. if not, sayanglah puasa sebulan kita, lepas puasa, kita kembali buat perkara-perkara yang tidak patut, pembaziran contoh paling tepat. therefore, we should be more rational when buying those things for raya. don't go over budget.

okay, huhu. so Salam Ramadhan, again :) and insyaAllah, we will celebrate raya, so, Salam Aidilfitri to all muslims. please forgive me if my words have offended some of you. but anyhow, thanks for reading =)


-Shera

No comments:

My Babblings :)